Чим відрізняються електронні сигарети від вейпів? Це одне й теж. З розвитком індустрії вейпери все частіше використовують термін «електронні сигарети» для одноразових малопотужних девайсів, а загальний термін «вейп» для потужніших модів. Базова схема всіх пристроїв для паріння однакова – батарейний блок, резервуар для рідини з парогенератором та мунштук. Усі електронні сигарети імітують паління звичайних сигарет за допомогою пари. Жижа з очищеним нікотином випаровується парогенератором і вейпер вдихає ароматну пару без токсичних продуктів горіння тютюну. Кінцева мета електронних вейпів - знизити шкоду від паління звичайних сигарет і дати курцям безпечніші альтернативи, наприклад, паріння жижі повністю без нікотину. Ароматизатори сприяють зростанню популярності електронних сигарет, вейпінг стає не лише палінням, а й елементом релаксу.

Типи пристроїв для вейпінгу

Всі електронні аксесуари для паріння можна розділити на кілька типів в залежності від конструкції, по можливості заправки, підзарядки, керуванню, потужності, дизайну, розміру, формі, типу жижі та нікотину. Найголовніших видів, що принципово відрізняються, всього три, інші додаткові класифікації допоможуть вибрати свій ідеальний девайс.

3 найпопулярніші типи електронних сигарет:
- Одноразові.
- POD-системи.
- Моди – боксмоди та мехмоди.

Найпопулярніші види пристроїв для вейпінгу

До найпопулярніших видів серед вейперів, насамперед, ми віднесемо одноразові електронні сигарети та pod-системи. Чому вони настільки популярні сьогодні? Їх використання максимально просте, все інтуїтивно зрозуміло, не потрібно жодних технічних знань, користуватися легко, як звичайними цигарками. З модами все складніше, потрібно більше розуміння та досвіду. Розкажемо про особливості кожного типу.

1. Одноразові електронні сигарети

Інші назви: одноразки, закриті pod-системи, ашки
Це найпростіші вейпи – заряджена батарея та заправлений бак з жижею вже вбудовані в корпус. Сигарета працює від датчика тяги, у пристрої немає жодних налаштувань, працює доки є заряд у батареї. Попарив день-два, викинув та взяв іншу. Такі закриті пристрої неможливо заправити повторно, використану електронку потрібно викинути. Просто купуєш нову одноразову електронну сигарету і використовуєш, нова відразу готова до роботи. Відмінний смак та доступна ціна за штуку роблять закриті одноразові pod-системи популярними на українському ринку, гарантуючи постійне місце у кишені вейпера.

Одноразові електронки ідеально підійдуть новачкам, зручний компактний розмір дозволяє носити е-сигарету із собою у кишені. Вони не вимагають жодних знань та навичок, легко замінюють звичайні цигарки, дають можливість парити нікотин з кращими смаками. Виробники підлаштовують кожен смак під конкретний випарник і тому смак одноразки завжди насичений. Жижа в одноразках завжди на сольовому нікотині. Найпопулярніші одноразові сигарети на нашому українському ринку від бренду Elf Bar.

З мінусів відзначимо досить високу ціну при постійному використанні, обмежені популярними хітами лінійки смаків від виробника, маленька ємність акумулятора та короткий термін життя одноразової електронної сигарети.

 

Як з'явилися одноразки, що заряджаються

Стандартну одноразку не можна зарядити. Виробники закладають у пристрій більше жижі, ніж потрібно на заряд батареї, щоб уникнути гару. Для одноразок стандартна ситуація, коли жижа ще є, а заряду вже немає. Розуміючи, що вейпери завжди хочуть отримати більше затяжок, виробники стали випускати пристрої з великими зарядами батареї та запасом жижі на тисячі тяг, і тут виникла інша проблема – великий заряд і тисячі тяг вимагають дуже великих ємностей, маленька компактна одноразка могла б перетворитися на велику цеглу через акумулятор. Що зробили виробники? Додали usb-порт для підзарядки. Тепер топові одноразки з великим запасом жижі можна підзарядити і випарувати тисячі заявлених тяг до останньої краплі.

2. POD-системи

Інші назви: под системи, поди, подики, багаторазки, багаторазові електронки, відкриті pod-системи
Под системи з картриджами, що заправляються (або відкриті pod-системи) - найпопулярніший вид електронних сигарет на ринку. Вони були розроблені для паріння рідин на сольовому нікотині, як альтернатива звичайним цигаркам. Сольовий нікотин дуже концентрований і надходить у кров всього за кілька секунд. Порівняно з органічним, набагато швидше «накурює», - за 2-3 тяги та без жорсткого тротхіта.

Популярні pod-системи – це нескладні у використанні пристрої зі замінними резервуарами-картриджами для жижі. Картриджі можуть бути:

- одноразовими, які потрібно міняти щоразу, як закінчиться жижа або з'явиться гар,
- багаторазовими, що заправляються повторно, це більш привабливий варіант для більшості вейперів,
- системи, що обслуговуються, зі змінними випарниками, це найекономніший варіант із усіх трьох. Тут є ще один плюс - ви можете змінювати смак і тягу за рахунок опору випарників, експериментувати з тугою сигаретною або вільною кальянною тягою, вибираючи найкраще для себе.

Відзначимо такі плюси: відкриті pod-системи дешевші за одноразові електронні сигарети в довгостроковому використанні, на одному вейпі по черзі можна спробувати кілька смаків і різні за міцністю жижі. Загальний термін використання pod-системи залежить від випарників, і це набагато довше, ніж у одноразових цигарок, на одному випарнику можна протягнути до 1-3 тижнів. На всіх подах передбачено підзарядку. Заміни картридж, залий жижу, вчасно підзаряди - ось принцип використання багаторазових pod-систем, все просто. Можна, навіть, зібрати свою колекцію картриджів з різними смаками та різною міцністю, і міняти їх так часто, як заманеться. Потрібно враховувати, що картриджі або змінні випарники підходять тільки до своїх моделей подів, і це певне обмеження для вейперів.

Категорія багаторазових pod-систем, що заправляються, поєднує різні за складністю види пристроїв - від простих без керування до досить потужних девайсів з електронними чіпами, з налаштуваннями паріння на екрані, більше схожих на електронні моди. У наворочених подів можна змінювати потужність, режими роботи, регулювати обдув та тягу. Смак рідини та аромат пари може кардинально відрізнятися з різними налаштуваннями та на різних електронних сигаретах, тому вейпери завжди у пошуку свого ідеального пристрою для вейпінгу.

 

Багаторазові поди підійдуть досвідченим вейперам та новачкам. Pod-системи, що заправляються, не прив'язані до жижі одного виробника, таким чином, вейпер може пробувати більше смаків і навіть залити в картридж свій власний самозаміс. На одноразках самозаміс не спробуєш, там завжди залита жижа від виробника. Хочеш спробувати інший смак – купуй іншу одноразку. На багаторазових pod-системах вейпер може використовувати кілька картриджів по черзі і легко змінити протягом дня кілька різних смаків.

З мінусів відзначимо: pod-системи не варто парити з органічним нікотином, буде несмачно і нікотинове насичення потрібно довше чекати. Паровозити на сольовому нікотині теж не вийде, пристрій працює на малій потужності і не дає густих клубів пари. Нагадаємо, що саму сіль потрібно дуже акуратно парити, її концентрація може сягати 50 мг/мл, при цьому вона діє швидко і м'яко, непомітно можна отримати передозування нікотину. Потрібно знати свою норму.

3. Моди

Термін «мод» означає модифікований, і вейпери називають так і сам батарейний модуль вейпу з конектором 510 під зовнішній універсальний атомайзер і всю категорію вейпів з потужними батареями. У цьому огляді ми говоритимемо про моди, як про збірні пристрої з батарейного блоку та атомайзера з 510 типом з'єднання. Моди підійдуть досвідченим вейперам, які хочуть заморочитися з налаштуваннями, люблять процес паріння, не хочуть споживати багато нікотину і pod-системи для них - це занадто просто. Моди, справді, при кращих налаштуваннях, дають дуже насичений смак, багато пари, але потрібно розуміти, як користуватися цими пристроями.

Бокс-моди

Інші назви: бокс моди, боксмоди, box mod
Свою назву бокс моди одержали від форми коробки (англ. Box). Бокс-моди сьогодні найпросунутіші пристрої для вейпінгу з електронними платами та дисплеями для контролю процесу. Вони мають більше налаштуваннь функціоналу та гарну продуктивність через великі акумулятори. Деякі моделі можуть мати змінні батареї, можна поставити зовнішній заряджений акумулятор і парити без пауз далеко від електричних розеток. Вейпер отримує максимум автономності.

Мехмоди

Інші назви: механічні моди, мехи
Це найскладніший у використанні тип вейпів. Ми рекомендуємо мехмоди тільки для вейперів рівня PRO з багаторічним стажем паріння. Однозначно, цей пристрій не для новачків, всі налаштування механічні, девайс працює без допомоги електроніки і потрібно пам'ятати про техніку безпеки. Один невірний рух – і все може піти не за планом. Тут треба реально добре розуміти сам пристрій, зв'язок потужності, напруги та опору. Вейпи типу мехмодів добре підійдуть технарям, яким подобається щось налаштовувати своїми руками, вони отримають максимум задоволення від процесу обслуговування атомайзера, ручних налаштувань та густих хмарок.

Із загальних плюсів бокс-модів та мехмодів відзначимо широкий функціонал, високу продуктивність, релакс від паріння та низький рівень нікотину в органічній рідині для вейпу.

Мінуси бокс-модів та мехмодів: складність використання, значний розмір, висока ціна, органічна жижа повільно накурює і потрібно витрачати час на постійне обслуговування.

 

Які інші назви ви могли чути?

AIO

Пристрої AIO або All-In-One (англ. Все в одному) поєднують усі плюси бокс-модів та под систем. Насправді, в цей вид пристроїв для вейпінгу входять всі просунуті pod-системи зі змінними випарниками, базою, що обслуговується, та змінними акумуляторами. Парити можна і сольовий, і органічний нікотин. Розмір девайсу все ще середній, але це вже досить потужний пристрій. Функціонал широкий і ціна це відображає, - AIO вейп дорожчий за прості pod-системи. Для прикладу вейпу такого типу назвемо Voopoo DRAG S 60W VW Pod Kit 2500mAh або Voopoo DRAG X 18650 Mod Pod Kit.

ЄГОШКА

Це прабабуся сучасних pod-систем. 2011 року з'явилася популярна серія електронних сигарет eGo від Joytech. Назва Єгошка зустрічається досі, хоча самі девайси вже втратили свою актуальність. Індустрія вейпінгу дуже динамічна, весь час у розвитку, і зараз цю нішу займають под системи.

АШКИ

Спочатку ця назва стосувалася тільки одноразових електронних сигарет бренду HQD (вимовляється як Аш Кью Ді). Слово серед вейперів укоренилося як сленгове і зараз позначає будь-які одноразові електронні сигарети.

IQOS

Це не класична електронна сигарета, це система нагрівання тютюну. Замість картриджів використовуються стики Iqos з концентрованим тютюном, ароматизаторами, гліцерином та пропіленгліколем. Iqos виглядає як електронка, але це принципово інший пристрій, процес ближчий до паління цигарок.

Які ще бувають види електронних сигарет?

Типи вейпів за розміром

Чим менший розмір електронної сигарети, тим менша її потужність, продуктивність та запас жижі. Пристрої для вейпінгу дуже відрізняються своїми габаритами та розмірами, і розроблена спеціальна класифікація електронних сигарет від супер міні класу A до мод класу Е. Для декоративних сигарет у вигляді курильної трубки є окремий клас F.

Типи електронних сигарет за атомайзерами

Різні пристрої використовують різні резервуари для жижі. Pod-системи працюють на картриджах, моди використовують універсальні атомайзери з 510 типом конектора.

Картриджі

Картриджі pod-систем можуть бути одноразові, багаторазові заправні та що обслуговуються, зі змінними випарниками.

Атомайзери для потужних пристроїв

Атомайзери накручують на батарейний мод за допомогою 510 конектора. Вони випаровують рідину та відповідають за утворення пари. Використовуються найчастіше саме на модах і, рідше, на AIO пристроях. На сьогодні є 3 типи атомайзерів, що обслуговуються:

RDA, дріпки – найпростіший вид атома без резервуару. Жижа заливається прямо на спіраль кожні 5-7 тяг, дріпка дає найкращий смак зі всіх вейпів, але доведеться весь час докрапувати жижу знову. Саме так з'явилася назва цього типу атомайзера – від англ. Drip крапати.

RTA, баки – великі за розміром баки під більший запас жижі, можна довго парити.

RDTA, бакодрипки – мікс двох видів атомайзерів: баків та дріпок.

Типи електронних сигарет за керуванням

Автоматичне – керувати нічим не потрібно. Пристрій починає працювати від тиску повітря у датчику. Взяв до рук електронну сигарету і париш, все саме працює, немає навіть кнопки Start. Такий тип управління найчастіше використовується у простих вейпах з невеликою потужністю. Багато хто вважає автоматичне керування кращим, тому що пристрій завжди готовий і вмикається від автотяги моментально.

Ручне керування – такий вид дає більше можливостей для налаштування паріння під свій смак. За допомогою кнопок настроюється потужність, кількість пари, за поточними налаштуваннями можна стежити на електронному дисплеї. Це набагато функціональніший варіант. Досвідчені вейпери віддають перевагу саме ручному керуванню з кнопкою включення.

Типи електронних сигарет за дизайном

Це найпростіша для розуміння класифікація, вибір типу лише на ваш смак! Кольори електронок на ринку від золотого до градієнтів, принти від абстрактних до тату-стайл, форми від маленьких обтічних до великої цегли. Довгі, круглі, трубки, пени, фломастери, подушечки, сувенірні екзотичні дизайни на подарунок - вибір чудовий! Якщо подобається форма, колір, принт, рельєф – все зрозуміло, електронну сигарету можна брати!

Який вейп вибрати?

Є три вирішальні технічні моменти, на яких будується вся індустрія вейпінгу сьогодні і які потрібно врахувати при покупці вейпу, це:

- Ємність аккумулятору.
- Опір Ом та матеріал спіралі (чим менше Ом, тим смачніша пара і більше хмари).
- Нікотин у рідині (він буває дуже різний).

Електронні сигарети всіх типів замінюють паління звичайних цигарок із тютюном. А який тип вейпу найкращий, як саме парити і які якості будуть у вашого пристрою для паріння – це справа вашого особистого смаку. Для пишних хмар на органіці є потужні моди. Для швидкого паріння нікотину на бігу – компактні под системи. Бажаєте спробувати, що таке смак вейпінгу? Вам підійдуть одноразові електронні сигарети. 

Вважаєте, що купити правильний вейп складно?

Не хвилюйтеся, фахівці нашого інтернет-магазину SMvape допоможуть зорієнтуватися у величезній різноманітності пристроїв для вейпінгу та порекомендують найкращий девайс для покупки з урахуванням бюджету та ваших звичок. Телефонуйте, є доставка по Україні!